جایگاه کتابدار در کتابخانه های عمومی کشور
باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان/ بهروز فرهادیان: انسان ذاتاً جستجوگر و طالب دانستنی های تازه است. حقیقت جویی از خصایل سیری ناپذیر و بی انتهاست . این مرزناشناسی ، انسان را از اعصار پیشین به تکاپو واداشته تا به هر طریق ممکن به اطلاعات تازه دست یابد و راه های حفظ و نگهداری و بازیابی و اشاعه اطلاعات را تجربه کند.
با وجود اشتراک انسان ها در اصلِ نیاز به اطلاعات تازه و نو ، همه موضوعات از یک درجه اهمیت برخوردار نبودند. شرائط سیاسی، نوع معیشت و شیوه تعلیم و تربیت از جمله عناصری است که بر شدت و ضعف گرایش به موضوع یا موضوعاتی خاص می افزاید . همین امر در حیات اجتماعی مردم یک کشور و حتی مردم یک شهر اثر می گذارد.
از قرون بسیار دور ، محل های خاصی برای نگهداری و استفاده اطلاعات وجود داشته که به هر نامی نامیده می شدند ، به اقتضای زمان و شرایط ، نقش «کتابخانه» را بر عهده داشتند.
کتابخانه ها ، مسئولیت پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی جامعه را دارند . نیازهای جامعه در همه دوران و شرایط یکسان نبوده و موضوعات و مسائل گوناگون در هر حال از اهمیت واحد برخوردار نیستند . شناخت این نیازها ، از راه اندازی کتابخانه مهمتر است . تعدد گرایش ها و تمایلات و دیدگاه ها و برداشت های افراد از وقایع و مسائل و انگیزه های گوناگون در پی جوئی اطلاعاتی و عوامل پیدا و پنهان در زایش پرسش ها و ابهامات ، بر پیچیدگی و تنوع نیازها می افزاید.
کتابخانه در برخورد با چنین وضعیتی است که ارزش و جایگاهی خاص خواهد یافت و گرنه صرف انباشتن و کنار هم چیدن تعدادی کتاب ، حلال مشکلات نیست و نشانی از گسترش دانش و بیداری جامعه را به همراه ندارد.
تشخیص نیاز مراجعه کنندگان گرچه امری است مشکل و پیچیده اما کتابدار متخصص و آگاه به زمان با تکیه بر ارتباط منطقی با مراجعه کنندگان و بهره گیری از صبر و متانت می تواند به درک مناسبی از این نیازها دست یابد.
تشخیص نیاز ، آغاز راه است . پس از این ، جستجوهای کتابشناختی برای یافتن مواد مناسب انجام می گیرد . این برنامه ریزی مطابق امکانات مادی و مالی و شناخت مراکز و محل هایی است که منابع مورد نظر را می توان از آنجا بدست آورد . سرعت عمل در تهیه مواد و آماده سازی فهرست برگه و انجام کارهای تخصصی بر روی کتب یا مواد فراهم شده و تهیه نرم افزارهای رایانه ای ، در جلب نظر جویندگان و تداوم ارتباط آنان با کتابخانه ها بسیار مؤثر می باشد.
اگر کتابداران متخصص و متعهد به ارزش ها ، اختیار عمل داشته باشند ، بخش اعظمی از نیازهای مراجعه کنندگان برطرف خواهد شد و میزان اعتماد آنان به کتابخانه افزایش خواهد یافت . در چنین شرایطی علاوه بر اینکه در شهرهای مختلف شاهد کتابخانه های مشابه در مواد نخواهیم بود ، بر غنای فرهنگی جامعه و فرهنگ عمومی افزوده خواهد شد و دانش و تحقیق ، اعتباری شایسته خواهد یافت.
اما نظام مدیریتی کتابخانه های عمومی در ایران ، نظامی متمرکز و تک محور است . تقریباً تمامی امور مربوط به تشخیص نیازهای مراجعین ، انتخاب مواد ، سفارش و خریداری و . . . در سراسر کشور به وسیله معدودی افراد و چه بسا فارغ از نیازهای واقعی مراجعین انجام می گیرد . کتب و نشریات و موادی که از سوی هیئت مرکزی سفارش و تهیه می شود ، با توجه به توانایی های مالی و بودجه تخصیصی گزینش می شوند . طبیعی است این گزینش پس از عبور از صافی هایی است که هیئت مذکور برای انتخاب و گزینش مواد در اختیار دارند.
مواد خریداری شده بر اساس تشخیص چنین گروه هائی که در بخش های مختلف به کار گرفته شده اند ـ اما همگی تابع خط مشی واحد هستند ـ بین کتابخانه های کشور تقسیم می شوند . این است که کتابخانه های عمومی از حیث مواد، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند . گوئی مراجعه کنندگان در هر نقطه ای از کشور و با هر میزان از تحصیلات ، نیازهای یکسان و از قبل تعیین شده دارند!
این عملکرد ، منتج از لایه های عمیق تر اندیشه ای است که افراد جامعه را از درک نیازهای واقعی خویش عاجز دانسته و آنان را نیازمند برگزیدگانی می داند تا برایشان تشخیص مصلحت کرده و خوب و بد و مفید و مضر و سودمند و ناسودمند را تعیین کنند تا در آن وادیِ نشان شده ، گام بردارند.
ملاک گزینش مواد از مباحث مهم در امور کتابداری است. ارزش ها و هنجارهای اجتماعی در این زمینه بسیار مؤثرند . گرچه معیارهای یکدست و جهان شمولی را نمی توان در عرصه کتابداری ارائه داد اما این بدان معنا نیست که در هر جامعه ای تنها معدود «برگزیدگان و مسئولین رسمی» حق انتخاب مواد را خواهند داشت.
کتابداری که می تواند واسطه ای مطمئن و آگاه به نیازهای جامعه کتابخانه باشد، کمترین نقش را در تهیه مواد دارد . بدین جهت اموری چون پرسشنامه ، تجزیه و تحلیل نیازهای جامعه کتابخانه، بهره گیری از آثار و یافته ها و تجارب دیگران که در شناخت نیازها و بهبود کیفی خدمات مؤثر خواهد بود ، از حیطه کاری حذف شده اند. این است که مجموعه ای از نیازهای متعدد وجود دارد ولی کتابدار قادر به برطرف کردن آنها نیست.
معضل دیگر ، سلائق و برداشت های ضد و نقیض مسئولین از “مفید” ، “غیر مفید” و حتی “مضر” بودن است . مکرر اتفاق افتاده که با تغییر مدیریت ها ، کتب تازه ای به بایگانی منتقل یا کتبی از “نهانخانه” برون آورده می شوند . هیچ کس نیز پاسخگوی عواقب چنین سیاست نامیمون نیست . اگر گرایش ها و تمایلات گروهی بر ضوابط گزینشِ مواد افزوده شود ، دایره کتاب های “مفید و سودمند” بسیار بسته تر خواهد شد .
گزینشگران ، با چنین ضوابطی علی رغم وجود تمایلات دینداری و انساندوستانه و خیرخواهانه نمی توانند پاسخگوی نیازهای مراجعه کنندگان کتابخانه ها باشند . این شیوه تشخیص نیاز و تأمین مواد، شیوه ای است که برای کتابداران جایگاه مهمی قائل نیست . از این منظر ، کتابدار تنها واسطه ای است که کتاب یا موادی را از محل مخصوص بیرون آورده و در اختیار مراجعه کننده قرار می دهد . در “سیستم باز” هم حکم “نگهبان مواد” را پیدا می کند!
مراجعه کننده نیز در هر کجای ایران سکونت داشته و از هر درجه از تحصیلات علمی برخوردار باشد ، نیازی کاملاً مشخص و معلوم دارد . همچنین پرسش ها و ابهامات او از چند موضوع معین ، فراتر نخواهد رفت.
نظام مدیریتی موجود، تبعات منفی بسیاری از جمله موارد زیر دارد:
۱- نادیده انگاشتن نقش کتابداران در برطرف کردن نیازهای مراجعین
۲- بی توجهی به تخصص کتابداران و دانش کتابداری
۳- رواج روح بی اعتمادی در میان مراجعین
۴- از دست رفتن کتابخانه به عنوان مرکزی برای کارهای تحقیقاتی و علمی
۵- کم اعتبار شدن کتابخانه از نظر تأمین کتب و منابع افزایش دهنده اطلاعات
۶- به هدر رفتن منابع مالی دولت به جهت خرید نسخه های تکراری مواد کتابخانه ای و موادی که کمترین مراجعه کننده را دارند.
یکی از راه حل های قابل اجراء برای توجه جدی به نیازهای مراجعه کنندگان و ارتقاء نقش کتابدار در کتابخانه های عمومی ، این است که کتابخانه های عمومی زیر پوشش «شورای شهر» قرار گیرند . اعضاء شورای شهر ـ با توجه به شرائط انتخاب آنان ـ می توانند با استفاده از نیروهای متخصص و متعهد و با هماهنگی با ادارات ارشاد اسلامی ، ضمن پویا کردن کتابخانه های عمومی اقدامات ارزشمندی را در جهت ارتقاء و گسترش فرهنگ کتابخوانی بردارند.
با تصویب قوانین مورد نیاز از سوی مراجع ذیصلاح ، عملاً می توان وارد این وادی برکت خیز شد.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .