• امروز : جمعه, ۱۰ فروردین , ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 29 March - 2024
کل اخبار 11720اخبار امروز : 1
2

سر مسجد، اثر ملی که جولانگاه دام و پسماند است +تصاویر

  • کد خبر : 29790
  • ۱۸ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۹

باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان- نیایشگاه سرمسجد واقع در مسجدسلیمان بنایی متعلق به قرن هفتم قبل از میلاد است که بنا بر نظر برخی کارشناسان، معماران برای ساخت تخت جمشید از آن الهام گرفته‌اند که بنای عظیم آتشکده سرمسجد در سال ۱۳۱۶ و با شماره ۳۰۰ به فهرست آثار تاریخی ملی و باستانی کشور به ثبت […]

باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان- نیایشگاه سرمسجد واقع در مسجدسلیمان بنایی متعلق به قرن هفتم قبل از میلاد است که بنا بر نظر برخی کارشناسان، معماران برای ساخت تخت جمشید از آن الهام گرفته‌اند که بنای عظیم آتشکده سرمسجد در سال ۱۳۱۶ و با شماره ۳۰۰ به فهرست آثار تاریخی ملی و باستانی کشور به ثبت رسیده است. عرصه سایت محوطه باستانی سرمسجد که از آن به عنوان آتشکده جاویدان در شهر مسجدسلیمان نامبرده می شود، مورد تعرض انواع آسیب های فیزیکی و منظری از جمله تجمع احشام، نخاله، زباله و ساخت و ساز قرار گرفته است که در این خصوص مسئولان شهرستانی و استانی باید چاره اندیشی کنند. در واقع عرصه و حریم محوطه تاریخی سرمسجد به شکل فاجعه باری مورد تجاوز و ساخت و سازهای بی ضابطه و غیر قانونی از چهارسو قرار گرفته است. بی توجهی و ورود سازمان میراث فرهنگی کشور و اداره کل میراث فرهنگی خوزستان موجب شده تا شدت تعرض ها بیشتر شود.

میراث فرهنگی مسجدسلیمان در حال نابودی است

یکی از فعالان میراث فرهنگی در خصوص وضعیت آتشکده سر مسجد گفت: این بنا در سال ۱۳۱۶ ثبت ملی شده است… وی افزود: محدوده واقعی این اثر تاریخی بسیار بیشتر است اما تنها بخشی از آن حصار کشی شده و به عبارتی دو سوم آن خارج از محدوده فنس کشی شده است. این فعال میراث با بیان این که هرگونه محدوده کاری در حریم آثار باستانی ممنوع است، تصریح کرد: از سویی دیگر مدیران این تالار درخواست نصب تیر برق داده اند و این یعنی برای نصب هر تیر برق دو متر باید حفاری شود که سبب تهدید این اثر باستانی خواهد شد. وی با انتقاد از این که به طور جدی به شکایت ما در این خصوص رسیدگی نمی شود، یادآور شد: مردم مسجدسلیمان که از نفت این شهر بهره ای نبردند و حال میراث فرهنگی آن هم درحال نابودی است. او با اشاره به این که این آثار جزء اموال عمومی همه است و ما نیز وظیفه حفاظت از انها را داریم، خاطر نشان کرد: سایر آثار تاریخی این شهر مانند قلعه ایلخانی نیز در حال و روز خوبی به سر نمی برد. وی با درخواست از دادستانی این شهرستان یادآور شد: انتظار می رود دادستان به عنوان مدعی العموم در این خصوص ورود و مانع از تخریب اثر ملی شود. این فعال با اشاره به این که دیگر معضل این اثر تاریخی وجود گود زباله در اطراف آن است، افزود: قرار بود این گود زباله برداشته شود که هنوز محقق نشده است.

ادعای نقض حریم سرمسجد یک مزاح است/حریم اثر باستانی تاکنون ابلاغ نشده است

مسعود سلطانی رئیس میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری مسجدسلیمان نیز در پاسخ به این سؤال که شما چه اقدامی در راستای جلوگیری از تجاوز به این اثر ملی انجام داده اید، گفت: اصلا اقدامی نشده که ما بخواهیم واکنش نشان دهیم. وی بیشتر اخبار منتشر شده در این خصوص را مغرضانه خواند و افزود: این اخبار بیشتر جنبه تشویش اذهان عمومی را دارد. سلطانی در پاسخ به این پرسش که آیا حریم این اثر باستانی توسط یک نقض شده یا خیر، تصریح کرد:در آتشکده سرمسجد به تازگی دستور تعیین عرصه و حریم صادر شده و هنوز مستندات آن به دست ما نیامده است. وی با اشاره به این که از عرصه و حریم این اثر مانند سابق و به صورت تقریبی حفاظت می کنیم، خاطر نشان کرد: جزء معدود آثاری در خوزستان است که به صورت شبانه ورزی توسط یگان ویژه محافظت می شود. رئیس میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری مسجدسلیمان اخبار منتشر شده در خصوص تجاوز به حریم این اثر باستانی را به علت وجود حفاظت در آن محل به یک مزاح تشبیه کرد و گفت: هر کس که در این خصوص ادعایی دارد باید با مستندات این امر را ثابت کند. بسیاری از این منتقدان اطلاعی از حریم این اثر باستانی ندارند. وی در پاسخ به این پرسش که حریم واقعی این اثر باستانی چقدر است، خاطر نشان کرد: مشاور عرصه تعیین و حریم کرده است و اطلاعات هنوز به ما ابلاغ نشده است.

سلطانی ورود در این مسائل را نیازمند تخصص دانست و گفت: من تخریب و تجاوز به حریم اثر باستانی را کاملا تکذیب می کنم.اگر آثاری خارج از شهر و دور از چشم ما باشد احتمال تجاوز به حریم آن را می توان داد اما در خصوص سرمسجد چنین امری ممکن نیست که تعرض به محوطه باستانی صفه سرمسجد در حالی صورت می گیرد که تصویب و ابلاغ عرصه و حریم این نیایشگاه ضرورت دارد چرا که در سال های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ عملیات گمانه زنی به منظور تعیین حریم انجام شد اما این عملیات هیچ گاه به نتیجه ای نرسید و ضوابط تعیین عرصه و حریم صفه سرمسجد ابلاغ نشد و حال بار دیگر و پس از چندبار ادعای عملیات تعیین عرصه و تحریم مطرح می شود.

فردی مدعی مالکیت حریم اثر باستانی شده است

یکی از مأموران رسیدگی به این پرونده نیز در خصوص این نقض حریم گفت: فردی با ادعای این که این حریم ملک پدری او است در حال ساخت و ساز می باشد. وی با اشاره به این که این پرونده به دادستانی ارجاع داده شده است، افزود:پرونده این فرد هم اکنون در مرحله کارشناسی قرار دارد و باید منتظر اظهار نظر کارشناس و رأی دادگاه بود.

ساخت و سازهای غیرمجاز این بنا را تهدید می کند

مجتبی گهستونی فعال میراث فرهنگی چندی پیش در همین خصوص گفت: تجمع احشام، نخاله، زباله و ساخت و ساز در صفه سرمسجد در حالی شدت گرفته است که بیم آن می رود، تا در آینده نزدیک دور از چشم دوستداران میراث فرهنگی و رسانه ها، عملیات حفاری برای عبور لوله گاز این محوطه را تهدید کند. وی ادامه داد: بازسازی و توسعه یک واحد اموزشی، ساخت تالار عروسی، ساخت دهها واحد مسکونی، توسعه راهها، فنس کشی بدون عرصه و حریم، عبور دیگر پایه های برق، ساخت سرویس های بهداشتی، اتاق مراقبین، ایجاد باغچه، کاشت درخت و آبیاری سطحی، انجام عملیات انتقال خطوط آب و برق و تلفن و فاضلاب آثار زیر سطحی، تاکنون به صفه سرمسجد به شدت آسیب رسانده است.

لازم به ذکر است در همین ارتباط در تاریخ ۱۸ بهمن ۹۵ نیز مطلبی تحت عنوان حال این روزهای آتشکده سرمسجد خوب نیست!  در سایت خبری باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان منتشر شده بود که در لینک زیر قابل مشاهده است:

http://cjmis.ir/?s=%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%B3%D8%AC%D8%AF

مرجع/هـورنیـوز

لینک کوتاه : https://www.rouyeshzagros.ir/?p=29790

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.