معلمی با لباس محلی ؛ راهی برای ترویج لباس های ملی و قومی+تصاویر

باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان- لباس محلی بختیاری یکی از لباس های زیبای اقوام ایران می باشد. معمولاً در مراسمات و محافل خانوادگی بیشتر مردم بختیاری از آن استفاده می کنند. این لباس که شامل کلاه نمدی سیاه رنگ ، چوقا، شلوار دبیت و گیوه می باشد. چوقا که یک تن پوش بسیار زیبا با خط های سیاه و سفید که خطهای سفید آن نشانه روشنایی و پیروزی و رو به بالا بوده و خطهای سیاه آن نشانه تاریکی و ظلم هست که همیشه رو به پایین بوده و در حال نابودی هست و در پشت این تن پوش به خوبی نمایان هست. در حدود هشتاد سال پیش زنی از اهالی لِویس نمونهٔ خوب و ریز بافتی از چوقا را بافته وبرای سالار شجاع پسرعموی علیمردان خان فرستاد که به چوقای سالاری شهرت یافت و از آن پس چوقای بافت این روستا (چوقا لویسی) معروفیت یافت. نوع دیگری از چوقا هم در منطقه ی دیگری بافته میشود که به چوقای کیارسی معروف هست .

کلاه نمدی به رنگ مشکی وجود دارد. این کلاه عقب و جلو ندارد و هر طور و از هر طرفی که روی سر گذاشته شود تفاوتی نمی‌کند و از پشمی که لابلای موهای بز به وجود می‌آید ساخته می‌شود. در روی سر به سمت عقب، جلو، چپ و راست قرار داده می‌شود. نوع مرغوب آن را کلاه خسروی می‌گویند.

مردان بختیاری شلوار مشکی رنگی می‌پوشند که از پارچه‌ای به نام دبیت دوخته شده و به شلوار دبیت معروف است. اگر شلوار دبیت را با کت بپوشند، از یک کمربندچرمی محکم استفاده کرده و اگر همراه چوقا پوشیده شود، روی آن شال می‌بندند. مرغوب ترین پارچهٔ دبیت به دبیت حاج علی اکبری معروف است، مرغوبیت این پارچه به خاطر رنگ ثابت و نرمی آن می‌باشد.

گیوه نوعی کفش است که رویهٔ آن از پنبه تهیه می‌شود بنابراین دارای طبیعتی خنک و نرم است ورنگ این بافتنی همیشه سفید بوده است. تخت یا کف گیوه از پارچه‌های محکم و به هم تنیده ساخته می‌شود که از استقامت بالایی برخورداراست. رنگ تخت یا کف گیوه عمدتا سیاه و یا بنفش است. گیوهٔ ملکی کیفیت خوبی داشته و معروفیت دارد. به علت گرانی گیوه‌های ملکی، گیوه‌ها ی دیگری با کف لاستیکی هم ساخته می‌شوند. دو لنگهٔ گیوه شبیه هم ساخته شده و چپ و راست ندارند ومواد اولیهٔ آن درسرزمین بختیاری وجود دارد.

جوانان بختیاری علاقه فراوانی به این لباس دارند ولی علاقه یکی از جوانان بختیاری به شکل دیگری نمایان هست.

آقای محمد نجفی از فرهنگیان شهرستان لالی که در دبستان روستای سرکمری در پایه اول تدریس مینمایند و چندین سال هست که با این لباس در محل کار خود و حتی در ادارات و محافل دیگر هم با همین لباس حاضر می شود.

ایشان هدف خود از این کار را توجه به لباس و فرهنگ غنی بختیاری بیان داشته اند و از جوانان بختیاری خواسته اند در صورت امکان از این لباس بیشتر استفاده کنند .

دانش آموزان آقای نجفی با توجه به اینکه پدران آنها با همین لباس هستند علاقه ی بیشتری به یادگیری درس از خود نشان میدهند و همواره این دانش آموزان از دانش آموزان زرنگ مدرسه و حتی شهرستان لالی هستند.

IMG_1545IMG_1563 IMG_1541

لالی نیوز

درباره نویسنده

11251مطلب نوشته است .

نوشتن دیدگاه

شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .

تمام حقوق این سایت برای © 2023 رویش زاگرس. محفوظ است.
ویرایش شده توسط سعید مرادی